Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z budyniem i jabłkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 170 gram
margaryna 125 gram
cukier puder 2 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 500 ml
jabłko 3 sztuka
cukier 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem i jabłkami

Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać na stolnicę.
Dodać żółtko, margarynę i śmietanę. Wszystko posiekać i zagnieść szybko ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Odstawić do lodówki na 0,5h.

Przygotować budyń wg. przepisu na opakowaniu.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny

Formę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem.

Piekarnik rozgrzać do 190', włożyć ciasto i piec 10 minut. Wyciągnąć, na podpieczonym rozsmarować budyń i ułożyć jabłka.

Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 29.11.2015 08:17
bardzo ładnie się prezentuje
Monika-twin 04.12.2012 09:08
oryginalne,fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak