Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z brzoskwiniami i bezą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka 250g
masło 125g
żółtko jajek 3
cukier puder 3łyżki
proszek do pieczenia 1łyżeczka

krem

sok brzoskwiniowy
sok pomarańczowy 200ml
cukier 3-4łyżki
mąka ziemniaczana 3łyżki
brzoskwinie w puszce

beza

białko 3
cukier 3/4szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z brzoskwiniami i bezą

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i ugniatamy. (masło powinno być schłodzone) Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - tarta z brzoskwiniami i bezą foto
2
Ciastem wylepiamy formę na tartę (28cm)
Krok 2 - tarta z brzoskwiniami i bezą foto
3
Do garnka wlewamy sok z puszki brzoskwiń i około szklankę soku pomarańczowego. Dodajemy cukier i gotujemy. W osobnym naczyniu w 3 łyżkach soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Dodawać do gotującej się masy energicznie mieszając. Zdjąć z ognia.
Krok 3 - tarta z brzoskwiniami i bezą foto
4
Na spód z ciasta wylewamy masę owocową, układamy kawałki brzoskwini.
Krok 4 - tarta z brzoskwiniami i bezą foto
5
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Krok 5 - tarta z brzoskwiniami i bezą foto
6
Pianę wykładamy na górę. Pieczemy około 30-40 minut, 180 stopni C.
Krok 6 - tarta z brzoskwiniami i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.05.2015 15:15
apetyczny deser
RenataZ-et 10.05.2015 11:39
świetna tarta
Gracer 10.05.2015 10:11
smacznie wygląda
adelajda 10.05.2015 09:30
lubię tarty :)))
Babeczka35 10.05.2015 08:29
Bardzo pysznie:)
ilka01 10.05.2015 08:26
pychota :)
Ifa 10.05.2015 07:33
Pyszny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak