Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brzoskwinią i bananem
Zagniatamy ciasto: Na stolnicę przesypujemy mąkę, masło (jeśli twarde, kroimy je na małe kawałki), cukier puder, sól, mleko lub wodę i wbijamy jajko. Zagniatamy cierpliwie, aż wszystkie składniki się połączą w całość. Potem zawijamy kulkę w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Formę smarujemy masłem, ciasto wałkujemy bardzo cienko i nakładamy na formę, na brzegach musi być troszkę grubsze. Ciasto proponuję posypać bułką tartą. Owoce* drobno pokrojone układamy na cieście. Resztę składników na nadzienie połączyć ze sobą i tak przygotowaną masą jogurtową zalać ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy około 40 minut.
*banany i brzoskwinie.