Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brokułem i beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spód tarty

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
masło 100 gram
sól 1 szczypta
margaryna do smarowania formy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzka

beszamel

masło 1\3 kostki
mąka 2-3 łyzki
mleko 300-400 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyzeczki
sól 1 szczypta

Nadzienie

brokuł 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brokułem i beszamelem

Kroki postępowania

1
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie - około 10-15 minut.
Krok 1 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
3
W misce łączymy ze sobą: mąkę, jajko, masło oraz szczyptę soli.
Krok 2 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
4
Zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 3 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
5
Przygotowujemy składniki potrzebne do beszamelu: masło, mąkę, mleko oraz gałkę muszkatołową.
Krok 4 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
6
W rondelku roztapiamy masło a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy i łączymy składniki.
Krok 5 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
7
Dodajemy gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli.
Krok 6 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
8
Gdy mąka z masłem zgęstnieje dolewamy stopniowo zimne mleko- cały czas mieszając.
Krok 7 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
9
Ilość dodanego mleka jest zależna od pożądanej konsystencji- ja lubię coś na wzór ugotowanego budyniu.
Krok 8 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
10
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wykładamy nim formę tarty- posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto delikatnie obsypujemy Kucharkiem- smaki lata.
Krok 9 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
11
Na cieście układamy ugotowany brokuł i zalewamy go beszamelem.
Krok 10 - Tarta z brokułem i beszamelem foto
12
Górę beszamelu obsypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Smacznego!!!!
Krok 11 - Tarta z brokułem i beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 19.04.2014 23:14
Bardzo lubię taki rodzaj tarty. Smacznych Świąt.
Janina 18.04.2014 23:58
Pyszności;)
IlonaAlbertos 18.04.2014 22:42
Wygląda apetycznie. Na pewno wypróbuję.
patryska76 18.04.2014 22:38
Ale pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak