Tarta wiśniowa z kremem pana cotta

Tarta wiśniowa z kremem pana cotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    150 g
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    50 g
  • żółtko jajek

    2
  • Krem:

  • mleko

    100 ml
  • śmietana kremówka

    150 g
  • cukier

    1 łyżka
  • aromat śmietankowy

    1 łyżeczka
  • wiśnie

    600 g
  • cukier

    3,5 łyżki
  • sok wiśniowy

    1/2 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    15 g
  • wiórki kokosowe

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • wino słodkie czerwone

    1/2 szklanki
  • Do dekoracji:

  • mięta

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta wiśniowa z kremem pana cotta

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta wiśniowa z kremem pana cotta foto
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy.
Krok 2 - Tarta wiśniowa z kremem pana cotta foto
Mleko łączymy ze śmietanę, cukrem i aromatem, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Umyte wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na 1-2 godziny aż puszczą sok. Wówczas wstawiamy je ogień i zagotowujemy. Dolewamy wino i rozpuszczoną w soku wiśniowym/wodzie żelatynę (sok lub wodę należy podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła).
Krok 3 - Tarta wiśniowa z kremem pana cotta foto
Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na krem i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zarumienią i posypujemy nimi ciasto. Ciasto dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

KORAL 19.10.2016 13:33
Cudowna tarta :)
Lis 15.04.2016 19:45
Wygląda rewelacyjnie:)
Klausia 05.12.2013 01:03
Takie zdjęcia i przepisy to niebo dla oczu i miód dla serca :)
pierniczkowo 14.10.2013 14:12
aż ślinka cieknie :)
arbuzowo 11.10.2013 07:29
wygląda przepięknie
Katarzyna/kate1980 09.10.2013 19:26
świetnie wygląda
Christopher 08.10.2013 19:11
Bardzo kusząca ta tarta,ślinka już cieknie.
quatro 08.10.2013 17:22
Rewelacja!!!!
margaret 07.10.2013 22:14
ładniutkie cudeńko:)
magdziorka6 07.10.2013 21:38
jejku ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat