Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
150 g -
masło
100 g -
cukier puder
50 g -
żółtko jajek
2 -
Krem:
-
mleko
100 ml -
śmietana kremówka
150 g -
cukier
1 łyżka -
aromat śmietankowy
1 łyżeczka -
wiśnie
600 g -
cukier
3,5 łyżki -
sok wiśniowy
1/2 szklanki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
15 g -
wiórki kokosowe
1 łyżeczka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
wino słodkie czerwone
1/2 szklanki -
Do dekoracji:
-
mięta
Przepis i sposób przygotowania Tarta wiśniowa z kremem pana cotta
Kroki postępowania
Umyte wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na 1-2 godziny aż puszczą sok. Wówczas wstawiamy je ogień i zagotowujemy. Dolewamy wino i rozpuszczoną w soku wiśniowym/wodzie żelatynę (sok lub wodę należy podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła).
Komentarze (28)
Załaduj więcej komentarzy (18)