Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Blaty bezowe

  • białka jaj

    250 g
  • cukier drobny

    300 g
  • goździki całe

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Składniki na nadzienie

  • śmietanka 36%

    1 l
  • miód

    4 łyżki
  • jagody

    300 g (mrożone lub świeże)
  • serek homogenizowany

    100 g
  • mięta

    (do dekoracji)
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31 foto
Schłodzone wcześniej białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo 250 g cukru i ubijamy, aż masa stanie się szklista i bardzo gęsta. Pozostały cukier (50 g) przekładamy do młynka do kawy wraz z 5 goździkami. Mielimy na cukier puder goździkowy. Część zostawiamy do prószenia tortu, a resztę dodajemy do masy i mieszamy lekko łyżką, aby pozbyć się powietrza z masy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31 foto
Rękaw do wyciskania masy wypełniamy masą bezową i odcinamy róg. Przygotowujemy 2 blachy i wykładamy je pergaminem. Na każdym rysujemy okrąg o średnicy ok. 20 cm. Na każdą blachę wyciskamy połowę masy, nadając jej kształt okrągłych blatów bezowych (zgodnie z zaznaczonym na pergaminie kształtem). Pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140°C.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31 foto
Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną pianę, najpierw na wolnych obrotach, później na coraz szybszych. Dodajemy 2 łyżki miodu, ziarna z laski wanilii i mieszamy.

Jagody doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa i rozgniatamy widelcem. Jeżeli używamy jagód mrożonych, to wcześniej rozmrażamy je. Połowę jagód dodajemy do ubitej śmietany wraz z częścią sosu i delikatnie mieszamy, tak, żeby masa miała 2 kolory: jagodowy i śmietanowy.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31 foto
Z piekarnika wyciągamy bezy i odstawiam do ostygnięcia. Na wierzch pierwszej bezy wykładamy łyżką keksy z serka naturalnego. Następnie wykładamy połowę kremu śmietanowego połączonego z jagodami i połowę pozostałych jagód. Przykrywamy drugą bezą, na którą wykładamy pozostałą część kremu i jagód. Całość polewamy 2 łyżkami miodu i dekorujemy świeżą miętą. Posypujemy pozostałym cukrem pudrem goździkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat