Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaty bezowe

białka jaj 250 g
cukier drobny 300 g
Goździki całe Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Składniki na nadzienie

śmietanka 36% 1 l
miód 4 łyżki
jagody 300 g (mrożone lub świeże)
serek homogenizowany 100 g
mięta (do dekoracji)
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31

Kroki postępowania

1
Schłodzone wcześniej białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo 250 g cukru i ubijamy, aż masa stanie się szklista i bardzo gęsta. Pozostały cukier (50 g) przekładamy do młynka do kawy wraz z 5 goździkami. Mielimy na cukier puder goździkowy. Część zostawiamy do prószenia tortu, a resztę dodajemy do masy i mieszamy lekko łyżką, aby pozbyć się powietrza z masy.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31 foto
2
Rękaw do wyciskania masy wypełniamy masą bezową i odcinamy róg. Przygotowujemy 2 blachy i wykładamy je pergaminem. Na każdym rysujemy okrąg o średnicy ok. 20 cm. Na każdą blachę wyciskamy połowę masy, nadając jej kształt okrągłych blatów bezowych (zgodnie z zaznaczonym na pergaminie kształtem). Pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140°C.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31 foto
3
Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną pianę, najpierw na wolnych obrotach, później na coraz szybszych. Dodajemy 2 łyżki miodu, ziarna z laski wanilii i mieszamy.

Jagody doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa i rozgniatamy widelcem. Jeżeli używamy jagód mrożonych, to wcześniej rozmrażamy je. Połowę jagód dodajemy do ubitej śmietany wraz z częścią sosu i delikatnie mieszamy, tak, żeby masa miała 2 kolory: jagodowy i śmietanowy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31 foto
4
Z piekarnika wyciągamy bezy i odstawiam do ostygnięcia. Na wierzch pierwszej bezy wykładamy łyżką keksy z serka naturalnego. Następnie wykładamy połowę kremu śmietanowego połączonego z jagodami i połowę pozostałych jagód. Przykrywamy drugą bezą, na którą wykładamy pozostałą część kremu i jagód. Całość polewamy 2 łyżkami miodu i dekorujemy świeżą miętą. Posypujemy pozostałym cukrem pudrem goździkowym.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Tort bezowy z kremem śmietanowym, odc. 31 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak