Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
mąka pszenna
1.5 szklanki -
masło
10 dag -
żółtko jajek
1 sztuki -
śmietana gęsta
2 łyżki -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1 szczypta
Nadzienie
-
marchewka
1 sztuka -
brokuł
0.5 sztuki -
seler
0.5 sztuki -
kukurydza konserwowa
0.5 szklanki -
papryka czerwona
0.5 sztuki -
cukinia
1 sztuka -
jajko
2 sztuki -
śmietanka 30%
150 ml -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
2 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
mąka pszenna
2 łyżeczki
Dodatkowo
-
śledzie matjas
10 sztuk -
ser żółty
4 plastry
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania


W między czasie obrać marchewkę i seler, pokroić w niewielką kostkę. Brokuł, marchewkę i seler ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić.
Z połowy cukinii wyciąć dekoracyjną różę, pozostałą część pokroić w kostkę.
Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części, paprykę pokroić w kostkę a kukurydzę osączyć z zalewy.

Lekko rumiane wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Na ostudzone ciasto wylać przygotowany farsz warzywny, największą tartę ozdobić wyciętą z cukinii różą.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Na upieczone i ostudzone tarty ułożyć dekoracyjnie koreczki ze śledzi.
Małe babeczki ozdobić na kształt żagli plasterkami żółtego sera, tworząc „tarty łódeczki”.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się