Tarta warzywna ze śledziami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta z warzywami podana na zimno z dodatkiem śledzi to ciekawy pomysł na smaczną i oryginalną przekąskę.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • masło

    10 dag
  • żółtka

    1 sztuki
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 szczypta

Nadzienie

  • marchewka

    1 sztuka
  • brokuł

    0.5 sztuki
  • seler

    0.5 sztuki
  • kukurydza konserwowa

    0.5 szklanki
  • papryka czerwona

    0.5 sztuki
  • cukinia

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietanka 30%

    150 ml
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    2 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • śledzie matjas

    10 sztuk
  • ser żółty

    4 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Tarta warzywna ze śledziami foto
Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem, dodać żółtko i zimną śmietanę.
Krok 2 - Tarta warzywna ze śledziami foto
Szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

W między czasie obrać marchewkę i seler, pokroić w niewielką kostkę. Brokuł, marchewkę i seler ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić.
Z połowy cukinii wyciąć dekoracyjną różę, pozostałą część pokroić w kostkę.
Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części, paprykę pokroić w kostkę a kukurydzę osączyć z zalewy.
Krok 3 - Tarta warzywna ze śledziami foto
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić przygotowane wcześniej formy do tarty i babeczki, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 minut w temperaturze 180 °C.
Lekko rumiane wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krok 4 - Tarta warzywna ze śledziami foto
Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, mąkę, przyprawić solą i pieprzem, zmiksować. Do masy wsypać przygotowane wcześniej warzywa i wymieszać.
Na ostudzone ciasto wylać przygotowany farsz warzywny, największą tartę ozdobić wyciętą z cukinii różą.
Ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 5 - Tarta warzywna ze śledziami foto

Na upieczone i ostudzone tarty ułożyć dekoracyjnie koreczki ze śledzi.
Małe babeczki ozdobić na kształt żagli plasterkami żółtego sera, tworząc „tarty łódeczki”.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat