Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta warzywna na kruchym spodzie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gramów
masło 150 gramów
jajko 1 szt.
czosnek ząbki 2

Zalewa

jogurt naturalny 200 gramów
jajko 1
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Warzywa

pieczarki
por 1/3 szt.
marchew 1 szt.
cukinia
groszek konserwowy 1 łyżka
kukurydza w puszce 1 łyżka
papryka czerwona 1/3 szt.
oregano
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta warzywna na kruchym spodzie

Kroki postępowania

1
Przesiewamy mąkę na blat, dodajemy szczyptę soli, robimy górkę i w niej dziurkę. Wbijamy jajko i dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagarniamy palcami mąkę do środka, rozcierając ją w dłoniach z masłem. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i dajemy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy z mąką i wykładamy natłuszczoną masłem foremkę do tarty. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż ciasto się zarumieni.
Krok 1 - Tarta warzywna na kruchym spodzie foto
2
Robimy zalewę, jogurt naturalny przekładamy do miski.
Krok 2 - Tarta warzywna na kruchym spodzie foto
3
Wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy.
Krok 3 - Tarta warzywna na kruchym spodzie foto
4
Trzepaczką mieszamy wszystkie składniki.Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Krok 4 - Tarta warzywna na kruchym spodzie foto
5
Na upieczone ciasto układamy lekko podduszoną pokrojoną w talarki marchewkę. Następnie pokrojoną i podsmażoną porę i pieczarki.
Krok 5 - Tarta warzywna na kruchym spodzie foto
6
Posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zalewamy przygotowaną wcześniej masą. Na wierzchu układamy plasterki cukinii i paseczki z papryki czerwonej.
Posypujemy ziołami i pozostałymi przyprawami.
Krok 6 - Tarta warzywna na kruchym spodzie foto
7
Pieczemy przez około 20-30 minut do czasu aż masa się zetnie w piekarniku nagrzanym o 180 stopni.
Tarta dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Smacznego :)
Krok 7 - Tarta warzywna na kruchym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 08.02.2015 17:10
podoba mi się ten przepis
kasienka23 18.01.2015 19:43
jak dla mnie rewelacja! :)
Franciszek 18.01.2015 17:01
pychota :)
Michał2 18.01.2015 15:00
mniam bardzo lubię;)
Kluska_87 18.01.2015 12:44
pyszna mmm
Magula 18.01.2015 09:23
Ciekawa propozycja
Aleksandra/Olcia 18.01.2015 09:18
mniam mniam
jasiek 18.01.2015 03:27
pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak