Przepis i sposób przygotowania na: Tarta tatin z pomidorami i tymiankiem
Pomidorki kroimy na połówki i układamy ciasno skórką do dołu w foremce z miodem i octem. Pomidorki oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy około 1,5 godziny.
Upieczone pomidorki wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy płatem ciasta francuskiego. Ciasto powinno mieć kilka centymetrów większą średnicę niż foremka. Brzegi podwijamy pod spód, a całość lekko przyciskamy do pomidorów.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 200°C. Tarta jest gotowa, gdy ciasto rozwarstwi się i nabierze złotego koloru.
Gotową tartę odstawiamy na kilka minut, po czym przykrywamy talerzem i zdecydowanym ruchem odwracamy foremkę, jednocześnie przekładając tartę na talerz. Nic nie szkodzi jeśli kila pomidorków oderwie się od ciasta. Wystarczy ułożyć je na miejscu.