Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta tatin z pomidorami i tymiankiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego 1 szt
pomidory koktajlowe (czerwone) 500 gram
tymianek 3 gałązki
miód 3 łyżki
ocet balsamiczny 3 łyżki
oliwa 50 mililitrów
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta tatin z pomidorami i tymiankiem

Metalową foremkę lub patelnię z metalową rączką stawiamy na kuchence. Wlewamy miód i rozgrzewamy. Do rozgrzanego miodu dolewamy ocet i mieszamy. Następnie foremkę zdejmujemy z ognia. Do ciepłego miodu wrzucamy gałązki tymianku i część oliwy. Mieszamy.
Pomidorki kroimy na połówki i układamy ciasno skórką do dołu w foremce z miodem i octem. Pomidorki oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy około 1,5 godziny.
Upieczone pomidorki wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy płatem ciasta francuskiego. Ciasto powinno mieć kilka centymetrów większą średnicę niż foremka. Brzegi podwijamy pod spód, a całość lekko przyciskamy do pomidorów.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 200°C. Tarta jest gotowa, gdy ciasto rozwarstwi się i nabierze złotego koloru.
Gotową tartę odstawiamy na kilka minut, po czym przykrywamy talerzem i zdecydowanym ruchem odwracamy foremkę, jednocześnie przekładając tartę na talerz. Nic nie szkodzi jeśli kila pomidorków oderwie się od ciasta. Wystarczy ułożyć je na miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak