Tarta tatin z pomidorami i tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opakowanie ciasta francuskiego

    1 szt
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    500 gram
  • tymianek

    3 gałązki
  • miód

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
  • oliwa

    50 mililitrów
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Metalową foremkę lub patelnię z metalową rączką stawiamy na kuchence. Wlewamy miód i rozgrzewamy. Do rozgrzanego miodu dolewamy ocet i mieszamy. Następnie foremkę zdejmujemy z ognia. Do ciepłego miodu wrzucamy gałązki tymianku i część oliwy. Mieszamy.
Pomidorki kroimy na połówki i układamy ciasno skórką do dołu w foremce z miodem i octem. Pomidorki oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy około 1,5 godziny.
Upieczone pomidorki wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy płatem ciasta francuskiego. Ciasto powinno mieć kilka centymetrów większą średnicę niż foremka. Brzegi podwijamy pod spód, a całość lekko przyciskamy do pomidorów.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 200°C. Tarta jest gotowa, gdy ciasto rozwarstwi się i nabierze złotego koloru.
Gotową tartę odstawiamy na kilka minut, po czym przykrywamy talerzem i zdecydowanym ruchem odwracamy foremkę, jednocześnie przekładając tartę na talerz. Nic nie szkodzi jeśli kila pomidorków oderwie się od ciasta. Wystarczy ułożyć je na miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat