Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
opakowanie ciasta francuskiego
1 szt -
pomidory koktajlowe (czerwone)
500 gram -
tymianek
3 gałązki -
miód
3 łyżki -
ocet balsamiczny
3 łyżki -
oliwa
50 mililitrów -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Tarta tatin z pomidorami i tymiankiem
Pomidorki kroimy na połówki i układamy ciasno skórką do dołu w foremce z miodem i octem. Pomidorki oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy około 1,5 godziny.
Upieczone pomidorki wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy płatem ciasta francuskiego. Ciasto powinno mieć kilka centymetrów większą średnicę niż foremka. Brzegi podwijamy pod spód, a całość lekko przyciskamy do pomidorów.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 200°C. Tarta jest gotowa, gdy ciasto rozwarstwi się i nabierze złotego koloru.
Gotową tartę odstawiamy na kilka minut, po czym przykrywamy talerzem i zdecydowanym ruchem odwracamy foremkę, jednocześnie przekładając tartę na talerz. Nic nie szkodzi jeśli kila pomidorków oderwie się od ciasta. Wystarczy ułożyć je na miejscu.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się