Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z kalafiora z nektarynkami na ciepło, DS XVI, odc. 36

5.0
(147)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli uwielbiacie eksperymentować w kuchni i nie obawiacie się nieznanych połączeń smakowych - koniecznie przygotujcie steki z kalafiora z sosem nektarynkowym. To świetna propozycja obiadowa, ale również interesująca propozycja na lunch czy lekką kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

Składniki:

kalafior 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Nektarynki na ciepło:

nektarynka 500 g
masło 1 łyżka
Cebula suszona Prymat 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
Musztarda kremska Prymat 2 łyżeczki

Do podania:

papryczka chili 1 sztuka
sezam 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z kalafiora z nektarynkami na ciepło, DS XVI, odc. 36

  • steki z kalafiora
  • pomysł na obiad wegetariański 
  • sos z nektarynek na ciepło 
  • lekka kolacja na ciepło

1. Kalafiora dokładnie myjemy, odcinamy liście i kroimy w grube plastry tak, aby każdy z nich miał w sobie trzon. Plastry powinny wyglądać jak drzewka.

2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej plastry kalafiora. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy oliwę, przyprawę curry, paprykę słodką oraz paprykę wędzoną i dokładnie rozprowadzamy ją na plastrach kalafiora (od góry). Pieczemy 20 minut w 210 stopniach Celsjusza.

3. Nektarynki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondelku podgrzewamy masło i wsypujemy suszoną cebulę. Mieszamy całość, a następnie dodajemy nektarynki oraz miód. Ponownie mieszamy
i dusimy owoce na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną. Na koniec dodajemy musztardę kremską i łączymy wszystkie składniki. Zdejmujemy rondel z ognia.

4. Siekamy papryczkę chilli.


Sposób podania:

Steki z kalafiora układamy na talerzu i podajemy z wytrawnymi nektarynkami na ciepło. Danie posypujemy papryczką chilli i sezamem.

Więcej pomysłów na kolacje, także na kolacje na ciepło, znajdziesz w zbiorze przepisów na lekkie kolacje - przepisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak