Steki z kalafiora z nektarynkami na ciepło, DS XVI, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Steki z kalafiora z nektarynkami na ciepło, DS XVI, odc. 36

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli uwielbiacie eksperymentować w kuchni i nie obawiacie się nieznanych połączeń smakowych - koniecznie przygotujcie steki z kalafiora z sosem nektarynkowym. To świetna propozycja obiadowa, ale również interesująca propozycja na lunch czy przekąskę między posiłkami. Koniecznie spróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Nektarynki na ciepło:

  • nektarynka

    500 g
  • masło

    1 łyżka
  • Cebula suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • miód

    1 łyżka
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżeczki

Do podania:

  • papryczka chili

    1 sztuka
  • sezam

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Steki z kalafiora z nektarynkami na ciepło, DS XVI, odc. 36

  • steki z kalafiora
  • pomysł na obiad wegetariański 
  • nektarynki na ciepło 

1. Kalafiora dokładnie myjemy, odcinamy liście i kroimy w grube plastry tak, aby każdy z nich miał w sobie trzon. Plastry powinny wyglądać jak drzewka.

2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej plastry kalafiora. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy oliwę, przyprawę curry, paprykę słodką oraz paprykę wędzoną i dokładnie rozprowadzamy ją na plastrach kalafiora (od góry). Pieczemy 20 minut w 210 stopniach Celsjusza.

3. Nektarynki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondelku podgrzewamy masło i wsypujemy suszoną cebulę. Mieszamy całość, a następnie dodajemy nektarynki oraz miód. Ponownie mieszamy
i dusimy owoce na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną. Na koniec dodajemy musztardę kremską i łączymy wszystkie składniki. Zdejmujemy rondel z ognia.

4. Siekamy papryczkę chilli.


Sposób podania:

Steki z kalafiora układamy na talerzu i podajemy z wytrawnymi nektarynkami na ciepło. Danie posypujemy papryczką chilli i sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat