Przepis i sposób przygotowania na: Steki z kalafiora z nektarynkami na ciepło, DS XVI, odc. 36
- steki z kalafiora
- pomysł na obiad wegetariański
- sos z nektarynek na ciepło
- lekka kolacja na ciepło
1. Kalafiora dokładnie myjemy, odcinamy liście i kroimy w grube plastry tak, aby każdy z nich miał w sobie trzon. Plastry powinny wyglądać jak drzewka.
2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej plastry kalafiora. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy oliwę, przyprawę curry, paprykę słodką oraz paprykę wędzoną i dokładnie rozprowadzamy ją na plastrach kalafiora (od góry). Pieczemy 20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
3. Nektarynki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondelku podgrzewamy masło i wsypujemy suszoną cebulę. Mieszamy całość, a następnie dodajemy nektarynki oraz miód. Ponownie mieszamy
i dusimy owoce na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną. Na koniec dodajemy musztardę kremską i łączymy wszystkie składniki. Zdejmujemy rondel z ognia.
4. Siekamy papryczkę chilli.
Sposób podania:
Steki z kalafiora układamy na talerzu i podajemy z wytrawnymi nektarynkami na ciepło. Danie posypujemy papryczką chilli i sezamem.