Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Tatin

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ciasto francuskie 330 g

Wierzch

jabłko kwaśne 2-3 sztuki
cukier brązowy 7 łyżek
woda zimna 4 łyżki
masło 40 g
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Tatin

Na patelni lub w rondelku z teflonową powłoką karmelizujemy na złoty kolor cukier z wodą. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Karmel przelewamy do formy na tartę i posypujemy delikatnie cynamonem.
Jabłka myjemy, obieramy, tniemy każde na 4 części i wydłubujemy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy na cieniutkie plasterki i delikatnie układamy w okręgi na gorącym karmelu (uwaga na palce!). Posypujemy delikatnie cynamonem.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i nakładamy w miarę szybko na wierzch jabłek. Brzegi ciasta delikatnie podwijamy do środka formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30 minut. Po tym czasie odstawiamy na kolejne 15 minut, żeby lekko wystygło.

Tutaj zaczyna się najtrudniejsza część... Formę przykrywamy talerzem lub paterą i jednym płynnym ruchem odwracamy do góry nogami. Następnie zdejmujemy formę i pozwalamy ciastu delikatnie ostygnąć.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 27.01.2015 18:50
takie słodkości lubię zjeść
R'n'G Kitchen 27.01.2015 16:23
Uwielbiam ,mniam!
IwonaDD 27.01.2015 14:09
uwielbiam, pyszna jest!
gosia561 27.01.2015 12:30
niezłe cicho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak