TARTA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Z RICOTTĄ, TUŃCZYKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI, KAPARAMI I OLIWKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • margaryna

    50 gram
  • śmietana 18 proc

    6 łyżek

Farsz

  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • oliwki czarne Smak

    10 szt
  • oliwki zielone Smak

    5 szt
  • pomidory suszone Smak

    6 szt
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • ser ricotta

    200 gram
  • jajko

    2 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wylepić w formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15 min do zarumienienia się ciasta.

2/ W międzyczasie Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na plasterki, tuńczyka lekko ''podziobać'' widelcem. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy i serek, dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i ułożyć na niej pomidory, oliwki, tuńczyka i kapary. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 10-15 min aż ser się zetnie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 26.03.2015 20:03
bardzo smaczna
IwonaDD 26.03.2015 15:44
brzmi i wygląda przepysznie
cooked 26.03.2015 15:26
rewelacyjnie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat