Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Salted Caramel

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasteczkowy spód

wafelki kakaowe 500 g
czekolada gorzka 70 g
masło 70 g

Salted Caramel

cukier 250 g
masło 100 g
śmietana 30% 150 ml
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 0,5 łyżeczki

Porada

Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Salted Caramel

Przygotowanie
W misie blendera umieszczamy wafelki i kruszymy je. Dodajemy roztopione z czekoladą i blendujemy do uzyskania wilgotnych okruchów. Powstałą masą wylepiamy formę i chowamy ją do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie salted caramel
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Dodajemy pokrojone masło (będzie się mocno pienić) i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy kremówkę, wsypujemy sól i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej. Równomiernie wylewamy na zimny spód ciasteczkowy. Dekorujemy finezyjnie rozpuszczoną gorzką czekoladą i chłodzimy kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak