Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta rustykalna ze śliwkami i migdałami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 100 g
mąka krupczatka 50 g
cukier puder 2 łyżki
masło 100 g
żółtko jajek 1 sz
śmietana 18 proc 1 łyżka

dodatkowo

śliwki węgierki 1/2 kg
płatki migdałowe 3 łyżki
cukier 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta rustykalna ze śliwkami i migdałami

Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem po czym siekamy je z masłem.

Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.

Układamy je na cieście zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy do środka.

Brzegi smarujemy białkiem i posypujemy cynamonem i cukrem.

Na środek wysypujemy płatki migdałów.

Całość pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak