Tarta rustykalna ze śliwkami i migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    100 g
  • mąka krupczatka

    50 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • masło

    100 g
  • żółtko jajek

    1 sz
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka

dodatkowo

  • śliwki węgierki

    1/2 kg
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • białko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obie mąki przesiewamy z cukrem pudrem po czym siekamy je z masłem.

Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.

Układamy je na cieście zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy do środka.

Brzegi smarujemy białkiem i posypujemy cynamonem i cukrem.

Na środek wysypujemy płatki migdałów.

Całość pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat