Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    25 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • masło

    14 dag
  • cukier

    10 dag
  • cukier waniliowy

    16 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • rabarbar

    35 dag
  • orzechy włoskie

    80 g
  • śmietana kremówka

    1 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 torebka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
Ciasto:Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku miksując.
Krok 2 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
Następnie wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy na stolnicy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr 28 cm i wysokości 4 cm, nakłuwamy widelcem
Krok 3 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki. Posypujemy na ciasto
Krok 4 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
Śmietankę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, po czym wbijamy do niej jajka miksujemy.
Krok 5 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
Wsypujemy do masy rozdrobnione orzechy i mieszamy. Gotową masą orzechową zalewamy rabarbar. Wstawiamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 25.05.2015 12:05
Tarta musi smakować rewelacyjnie!
mysza75 25.05.2015 10:54
jakie pyszne ciacho aż chce się jeść
norweska20 25.05.2015 01:13
apetyczna tarta ..mniam
Katarzyna59 24.05.2015 21:34
przepyszne ciasto
dumel87 24.05.2015 21:27
Ciekawe połączenie :D
Renata9 24.05.2015 21:22
Smaczne ciacho :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat