Tarta porzeczkowa

Tarta porzeczkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2-2,5 szklanki
  • masło

    280-300 gram
  • porzeczki

    40-50 dag
  • cukier

    1,5 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • śmietana

    200 ml
  • migdały

    1 garść
  • margaryna do smarowania formy

    15 gram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta porzeczkowa

Łączymy mąkę z 250 gram miękkiego masła, połową szklanki cukru, 2 żółtkami i dobrze wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem 3-4 łyżek masła podsmażamy rozdrobnione migdały z połową szklanki cukru i następnie czekamy aż masa wystygnie. Wtedy mieszamy ją z mąką ziemniaczaną i śmietaną. 3 białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy porzeczki i mieszamy. Smarujemy blachę margaryną, nadajemy odpowiedni kształt ciastu i wykładamy je do formy. Polewamy ciasto masą porzeczkową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45-50 minut. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dorota37 23.05.2012 06:45
na pewno ma taki orzeźwiający smak dzięki porzeczkom
Magdalena1110 14.05.2012 20:26
dobra
V_kuchareczka 08.05.2012 15:45
super
Tika4444 03.05.2012 08:14
pycha
Dorota37 23.04.2012 13:19
ciekawy przepis
berys18 03.04.2012 11:39
fajny pomysł
Emiliozo 22.03.2012 17:56
pyszniutka
olkaaa 02.03.2012 08:10
extra
Ada-Gaba 21.02.2012 07:40
nigdy nie jadłam, zapowiada się pysznie:)
Dorian 05.02.2012 13:52
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat