Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta pomidorowo-łososiowa

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup.

Składniki:

Spód tarty:

mąka pszenna 250 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
masło 82% 125 gramów
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
woda 2 łyżki

Farsz:

śmietana gęsta 200 gramów
koncentrat pomidorowy 160 gramów
jajko 1 sztuka
białko 2 sztuki
sól 1 sztuka
pieprz 1 sztuka
natka pietruszki 5 gałązek
łosoś 25 dag
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka
por (białe części) 1 sztuka
mozzarella 125 gramów
ser feta 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta pomidorowo-łososiowa

Spód:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, zimne masło pokrojone, sól, paprykę, wodę i ciasto zagniatam bardzo krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na okrąg na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Nie klei się wtedy do wałka. Ciasto przekładam razem z arkuszem papieru do formy o średnicy 26 cm odwracając je. Zdejmuję papier i ciasto ugniatam do boków. Spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni góra/dół na 20 minut aż się zarumieni.

Farsz:
Łososia kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowy, jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę i pieprz. Na wystudzony spód tarty wylewam połowę farszu, dodaję łososia, wylewam resztę farszu. Por kroję na plastry 1 cm i gotuję w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Wystudzony układam na wierzchu tarty, dodaję mozzarellę. W kilku miejscach robię kleksy z koncentratu pomidorowego i rozprowadzam je na boki wykałaczką robiąc gwiazdki. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.01.2019 18:53
Pyszna propozycja :)
Basiliana 23.01.2019 21:56
Apetyczna tarta z bogactwem różnorodnych, a przy tym dobrze połączonych składników.
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:02
Smakowita tarta, z łososiem pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak