Tarta pomidorowo-łososiowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód tarty:

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło 82%

    125 gramów
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    2 łyżki

Farsz:

  • śmietana gęsta

    200 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    160 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • białko

    2 sztuki
  • sól

    1 sztuka
  • pieprz

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    5 gałązek
  • łosoś

    25 dag
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżeczka
  • por (białe części)

    1 sztuka
  • mozzarella

    125 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, zimne masło pokrojone, sól, paprykę, wodę i ciasto zagniatam bardzo krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na okrąg na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Nie klei się wtedy do wałka. Ciasto przekładam razem z arkuszem papieru do formy o średnicy 26 cm odwracając je. Zdejmuję papier i ciasto ugniatam do boków. Spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni góra/dół na 20 minut aż się zarumieni.

Farsz:
Łososia kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowy, jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę i pieprz. Na wystudzony spód tarty wylewam połowę farszu, dodaję łososia, wylewam resztę farszu. Por kroję na plastry 1 cm i gotuję w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Wystudzony układam na wierzchu tarty, dodaję mozzarellę. W kilku miejscach robię kleksy z koncentratu pomidorowego i rozprowadzam je na boki wykałaczką robiąc gwiazdki. Tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 27.01.2019 18:53
Pyszna propozycja :)
Basiliana 23.01.2019 21:56
Apetyczna tarta z bogactwem różnorodnych, a przy tym dobrze połączonych składników.
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:02
Smakowita tarta, z łososiem pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat