Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta "Pizza"

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 180 g
masło zimne 100 g
jajko 1 sztuka
sól 1/4 płaskiej łyżeczki

Dodatki

salami 6 dużych plastrów
pieczarki 6 sztuk
ketchup pikantny 3 łyżki
ser żółty 3 plastry (najlepiej maasdamer)
mozzarella 1 kula
pomidor 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta "Pizza"

Kroki postępowania

1
1. Mąkę wysypujemy na blat. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 40 min do lodówki.
Krok 1 - Tarta "Pizza" foto
2
2. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek też nacieramy mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy ciasto przez 20 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Tarta "Pizza" foto
3
3. W tym czasie mozzarellę ścieramy na grubych oczkach, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, ser maasdamer oraz cebulę w kostkę, pomidory w plastry.
Krok 3 - Tarta "Pizza" foto
4
4. Na zapieczonym cieście rozsmarowujemy ketchup, wysypujemy 1/3 przyprawy do pizzy. Układamy pieczarki, następnie połowę żółtego sera, później pomidory, cebula, 1/3 przyprawy, żółty ser.
Krok 4 - Tarta "Pizza" foto
5
5. Na końcu układamy plastry salami, wysypujemy mozzarellę i pozostałą przyprawę do pizzy. Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Podajemy od razu, najlepiej z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!
Krok 5 - Tarta "Pizza" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 20.11.2015 19:08
to coś dla mnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak