Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka zielona

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • bakłażan

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    7-8 szt.
  • pomidor

    1 szt. bez skóry
  • czosnek

    2 ząbki
  • bagietka

    1 szt.
  • oliwki czarne

    1 szt.
  • oliwa

    4 łyżeczki
  • majeranek Prymat

  • kmin rzymski

  • papryka słodka mielona

  • pieprz czarny mielony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
Paprykę, cukinię, seler i obranego ze skóry bakłażana kroimy w dużą kostkę, a cebulę w pióra.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
Do dużego garnka wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Smażymy paprykę, doprawiamy majerankiem i mieszamy. Następnie dodajemy seler naciowy. Po minucie dodajemy cukinię, mieszamy i doprawiamy kminem rzymskim. Po kilku minutach do garnka dodajemy cebulę i bakłażan. Doprawiamy do smaku papryką słodką, solą i pieprzem. Całość podlewamy odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory koktajlowe kroimy na pół i pod koniec dodajemy do garnka z ratatuj. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy oliwki i szczyptę cukru.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
Obranego ze skóry pomidora kroimy w dużą kostkę, ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Czosnek smażymy na małej patelni na pozostałej oliwie. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory i smażymy razem.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
Bagietkę kroimy na dość grube kromki i pieczemy przez około 2 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Ratatuj po polsku, odc. 29 foto
Grzanki smarujemy pastą pomidorową i podajemy razem z ratatuj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

24.10.2017 16:02
Super danie. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat