Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia

odc. 45 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś

    500 g

Farsz

  • kasza jęczmienna

    100 g
  • pieczarki

    50 g
  • cukinia

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • białe wino wytrawne

    25 ml
  • oliwa

Do smaku

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy 1 szklankę wody.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę pieczarki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczarki smażymy aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę cukinię i dolewamy wino. Smażymy na delikatnym ogniu, aż wino wyparuje.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
Ugotowaną kaszę odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby wystygła. Zimną kaszę wrzucamy do pieczarek i cukinii. Dodajemy jajko i całość mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
Łososia oczyszczamy z ości (filetujemy) i usuwamy skórę. Filet dzielimy na dwa kawałki. Każdy przekrawamy wzdłuż, tak aby jedna strona nie została przecięta.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
Rybę posypujemy w środku przyprawą do ryb. Na każdy kawałek nakładamy farsz i zawijamy w roladki.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
Zamiast w piekarniku, rybę przygotujemy w garnku. Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Roladki z łososia zawijamy w folię spożywczą i zabezpieczamy końce skręcając folię. Tak zawinięte roladki wrzucamy do garnka i gotujemy od 6 do kilkunastu minut w zależności od tego, jak grube plastry łososia zostały użyte do przygotowania roladek.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
Wykałaczką sprawdzamy czy ryba jest już gotowa. Roladki wyjmujemy z garnka i ściągamy folię.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
Gotowe roladki wykładamy na talerze i przekrawamy w połowie, aby zaprezentować farsz. Możemy je udekorować rukolą i pomidorami.
Doradca Smaku
Jeżeli podczas odkrawania skóry z łososia zostanie nam na niej trochę mięsa, to możemy zeskrobać je, drobno pokroić i wrzucić do farszu. Pamiętajmy, że kaszę, z której m.in. powstanie farsz należy ostudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

misia123410 06.11.2015 11:32
trzeba spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat