Grill: Szaszłyczki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielonej łopatki wieprzowej

    300 g
  • mielonej wołowiny

    300 g
  • czosnku

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    1 op.
  • sałata lodowa

    1 główka
  • oliwa

    2 łyżki
  • pomidory bez skóry

    2 sztuki
  • świeża mięta

    1 pęczek
  • starty i odciśnięty z nadmiaru

    1 sztuka
  • Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat

    1 op.
  • cytryna

    1 sztuka
  • sól

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • jogurt bałkański

    200 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek podsmażyć na jednej łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa i doprawić przyprawą kebab-gyros. Całość dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, lekko je spłaszczyć, nadziać na patyczki do szaszłyków i odstawić do lodówki.
Jogurt dokładnie wymieszać z ogórkiem, przyprawą tzatziki, dodać świeżą miętę i doprawić do smaku.
Umytą i oczyszczoną sałatę porwać na mniejsze kawałki, połączyć z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami, a następnie doprawić do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Kotleciki zgrillować. Podawać na sałatce skropionej oliwą z oliwek, z zimnym sosem tzatziki aromatyzowanym świeżą miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 08.10.2015 22:36
smakowite danie
gosia1988 26.04.2013 13:45
wyśmienicie wyglądają
muffina 25.04.2013 21:34
super wygląda, wyobraźnia mówi, że super smakuje;D
magdziorka6 25.04.2013 17:36
bardzo kuszące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat