Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 10 dkg
miód prawdziwy 100 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
konfitura truskawkowa do posmarowania

Porada

Zamiast konfitury można użyć: dżemu, marmolady lub powideł.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i dajemy do lodówki na około godzinę. Wyciągamy ciasto z lodówki mniejszą część zostawiamy na gwiazdki, a większą rozwałkowujemy i dajemy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową foto
2
Na ciasto rozsmarowujemy konfiturę truskawkową.
Dowolnymi foremkami wycinamy gwiazdki i układamy na konfiturze.
Krok 2 - Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową foto
3
Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 28.12.2017 19:45
Dziękuję :)
Jagódka17
Jagódka17 27.12.2017 16:09
Wygląda zjawiskowo
bietka 27.12.2017 11:40
Dziękuję Bożenko :)
Bożena Matuszczyk 26.12.2017 23:05
Bardzo smakowita tarta.Wygląda apetycznie i kusząco;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak