Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na cieście jaglanym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

kasza jaglana 1 szklanka
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat łyżeczka
mąka kukurydziana 50 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta

Nadzienie

cukinia 1 szt
serek mascarpone 250 ml
cebula 1 szt
pierś z kurczaka 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
suszone pomidory 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na cieście jaglanym

Ciasto:
Do garnka wlać wodę w takiej ilości, aby była 1 cm ponad poziom kaszy. Posolić. Przykryć i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę. Przestudzić.Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem z jajkiem, solą i przyprawami. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego, podpiekamy około 10 min w 200st C (do zarumienienia)
Nadzienie
Cebulę szklimy an patelni, dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy ziołami. Pod koniec smażenia dodajemy mascarpone, trzymamy na małym ogniu aż do utworzenia się sosu.
Warzywa kroimy. Układamy na zarumienionym cieście. Wylewamy kurczaka z mascarpone.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut - temperatura około 180-190°C. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 29.08.2015 14:41
takie tarty to lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak