Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na cieście jaglanym
Do garnka wlać wodę w takiej ilości, aby była 1 cm ponad poziom kaszy. Posolić. Przykryć i gotować, aż kasza wchłonie całą wodę. Przestudzić.Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem z jajkiem, solą i przyprawami. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego, podpiekamy około 10 min w 200st C (do zarumienienia)
Nadzienie
Cebulę szklimy an patelni, dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy ziołami. Pod koniec smażenia dodajemy mascarpone, trzymamy na małym ogniu aż do utworzenia się sosu.
Warzywa kroimy. Układamy na zarumienionym cieście. Wylewamy kurczaka z mascarpone.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut - temperatura około 180-190°C. Smacznego :)