Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
0,5 łyżeczka
żółtko jajek 2
zimnie masło 100 g
cykoria 4 szt
gruszka 2 szt
masło 100 g
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2 szklanka
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
jajko 1
ser królewski starty 1 garść
pesto 2 migdałowe na roszponce
ser mimolette 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

Kroki postępowania

1
Na ciasto:
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 0,5 łyżeczki soli
· 2 żółtka
· 100 g zimnego masła
· 2 duże łyżki migdałowego pesto na bazie roszponki


Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i pesto i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, całość dobrze wyrabiam. Schładzamy pół godziny w lodówce. Ciasto przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
Krok 1 - Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami foto
2
Nadzienie:
· 4 cykorie
· 2 średnie gruszki
· 100 g masła
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 szklanki mleka
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
· 1 jajko
· 1 garść startego sera królewskiego
· 1 garść startego sera mimolette

Cykorie dobrze myjemy, moczymy przez godzinę w wodzie posłodzonej 1 dużą łyżką cukru. Przygotowujemy sos- masło topimy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy na niewielkim ogniu. Całość zalewamy mlekiem- dodajemy je stopniowo, sos mieszamy miotełką, aby podczas dolewania płynu nie powstały nam grudki. Cały czas mieszając dodajemy jajko. Sos mieszamy cierpliwie do momentu, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy sery. Na przestudzony spód układamy plastry gruszki (owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki). Na gruszce układamy cykorię (odcinamy końcówki od strony głąbów, każdą cykorię przecinamy na pół i za pomocą- małego nożyka wycinamy głąby- to właśnie w nich gromadzi się najwięcej goryczki).
Krok 2 - Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami foto
3
Całość zalewamy sosem serowym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami foto
4
Dekorujemy ziołami - polecam kolendrę. Smacznego!
Krok 4 - Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 23.11.2013 20:23
Najbardziej podoba mi się to zielone ciasto. Całość wygląda rewelacyjnie!
Mniam 18.09.2013 08:38
Świetne połączenie smaków.
Bernadeta1 17.09.2013 18:07
wygląda pysznie i tak chyba smakuje
marcia7 17.09.2013 17:57
ciekawy przepis na tartę
Pyszota 17.09.2013 17:16
Uwielbiam tarte, Twoja wygląda pięknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak