Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta mocno czekoladowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód czekoladowy

mleko w proszku 1,5 szklanki
masło 3/4 kostki
cukier 1 1/3 szklanki
kakao 3 łyżki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
herbatniki 2 paczki

Krem

mleko 3,2% 1/2 litra
budyń 1 czekoladowy
gorzka czekolada 1 tabliczka
cukier 2 płaskie łyzki
masło 2/3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta mocno czekoladowa

Spód:
Margarynę, mleko,cukier, kakao podgrzewamy w rondelku aż składniki się roztopią i połączą, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy, do ciepłej ale nie gorącej masy wsypujemy mleko w proszku, intensywnie mieszamy, dodajemy pokruszone hernbtaniki.
Masą wylepiamy formę do tarty. Wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Krem:
Z podanej ilości mleka odlewmy 1/2 szklanki w której rozrabiamy budyń oraz łyżkę mąki. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru oraz wzucamy połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpusci a mleko zacznie się gotwać, zdejmujemy z ognia i wlewam rozrobiony budyń, sale mieszając gotujemy 5 min na wolnym ogniu. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszysty, biały krem i stopniowo łyżką dodajemy przstudzny budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na schłodzony spód. Całość chłodzimy aż masa stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 31.07.2014 09:48
super tarta
Wacław 31.07.2014 09:43
po prostu pycha !
ice cubes 31.07.2014 09:41
kalorycznie ale pysznie
Pietruszka 31.07.2014 08:20
pyszne ciasto
Ewelina1991 31.07.2014 08:07
wyśmienicie wygląda
olkaaa 31.07.2014 07:42
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak