Przepis i sposób przygotowania na: Tarta "krówka" z truskawkami
2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą połówkę zawijamy i wkładamy z powrotem do lodówki.
3. Większą połowę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.
4. W tym czasie truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy. Krówki kroimy na kawałki.
5. Na zapieczoną tartę wylewamy mus truskawkowy (zostawiając wolne brzegi). Następnie na mus z truskawek wysypujemy pokrojone krówki. Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy. Kroimy paski i układamy je w kratkę na cieście, zlepiając na brzegach.
6. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut w 180 aż kratka będzie rumiana.