Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta "krówka" z truskawkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło zimne 200 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 5 łyżek
jaja 2 sztuki

Nadzienie

cukierki krówki 10 sztuk
truskawki 350 g

Dodatkowo

masło do wysmarowania formy
żółtko jajek 1 sztuka

Porada

Jeżeli mamy mrożone truskawki przed przygotowaniem ciasta należy je rozmrozić.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta "krówka" z truskawkami

1. Przygotowujemy kruche ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder i pokrojone na spore kawałki masło. Całość siekamy nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Wbijamy jajka, zagniatamy ręcznie gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą połówkę zawijamy i wkładamy z powrotem do lodówki.

3. Większą połowę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.

4. W tym czasie truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy. Krówki kroimy na kawałki.

5. Na zapieczoną tartę wylewamy mus truskawkowy (zostawiając wolne brzegi). Następnie na mus z truskawek wysypujemy pokrojone krówki. Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy. Kroimy paski i układamy je w kratkę na cieście, zlepiając na brzegach.

6. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut w 180 aż kratka będzie rumiana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 26.12.2014 16:00
Fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak