Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta kokosowa-„Malibu”

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 220 gram
masło 0,5 kostki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
alkohol 1 kieliszek
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

MASA KOKOSOWA

wiórki kokosowe 100 gram
jajko 2 sztuki
mąka 1 łyżka
rum 1 kieliszek
cukier 110 gram
mleko 100 ml
banan 1-2 sztuki

Porada

Polecam wielbicielom kokosu i słodkości. To szybkie w wykonaniu i pyszne połączenie smaku masy kokosowej i ciasta kruchego.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta kokosowa-„Malibu”

CIASTO:
Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie wykładamy ciasto na formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (180°C). Około 10 minut przed końcem pieczenia na ciasto kruche wylewamy masę kokosową. Na masie układamy pokrojonego w plastry banana. Całość pieczemy do zrumienienia.
MASA KOKOSOWA:
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dokładamy do nich kokos wymieszany z mąką. Mleko zagotowujemy. Dokładamy do masy kokosowej i razem ogrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Dokładamy alkohol.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto kruche. Układamy na niej pokrojone banany. Pieczemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:45
Ciasto pod moj smak.
Mniam 20.01.2015 16:21
Coś dla mnie :) Pyszna tarta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak