Tarta jabłkowa z karmelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    125 gr
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • żółtko jaja

    1 szt
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • cukier

    5 łyżek
  • masło

    30 gr
  • bita śmietana

    10 łyżek
  • rodzynki

    2 łyżki
  • jabłko kwaśne

    10 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proszek, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól wymieszać z maką. Dodać żółtko, śmietanę, olej, margarynę i wyrobić ciasto. Owinąć folia i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w ósemki lub ćwiartki. Przygotować karmel z cukru i masła w blaszce do pieczenia- nie mieszać, potrząsać blaszką i przelewać karmel podnosząc na przemian brzegi blaszki. Na koniec nabić masło na widelec i szybko mieszając rozpuścić je w karmelu. W gorącym jeszcze karmelu układać ciasno obok siebie ósemki jabłek( gdyby się przeracały można ściąć czubki ósemek).Posypać rodzynkami. Na poukładane jabłka włożyć rozwałkowane ciasto---- nie odwracać błaszki. Piec 40 mniut w piekarniku ok. 190 stopni.
Wyjąć poczekać aż się przestudzi. Gdy jest jeszcze ciepłe odwrócić blaszkę i w ten sposób wyłożyć tartę na paterę…podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszkalider 10.12.2012 10:15
super danie
Ewelina38 23.07.2011 21:32
bardzo apetycznie wygląda
Dorota76 11.12.2010 21:05
wypróbuję
hastalavista 01.12.2010 02:47
zapowiada się pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat