Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa - najprostsza i najlepsza

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto

mąka pszenna 3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 3/4 szkl
żółtko jajek 4 szt
olej 3 łyżki
cukier waniliowy 1 op
masło 250 g

Ponadto:

jabłka 5 szt
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
brązowy cukier 1/4 szkl
cukier waniliowy 1 op
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa - najprostsza i najlepsza

1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło, olej i cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi lub w malakserze z końcówką do zarabiania kruchego ciast.

2. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w zgrabne paseczki. Formę do tarty wykładamy ciastem (ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej jest wylepiać formę kawałkami ciasta), układamy na nim pokrojone jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i świeżo startym cynamonem, a na wierzchu układamy paski z ciasta.

3. Wierzch tarty smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Całość pieczemy ok 40 minut w 175 - 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 05.04.2015 00:25
przepis super
xxKatherinee 03.04.2015 17:00
uwielbiam!
Lucan 30.03.2015 22:26
najlepsza z gałką lodów:)
IwonaDD 30.03.2015 14:44
pyszna i piękna
Renata9 30.03.2015 13:45
Rewelacyjne ciacho :-)
Konczi 30.03.2015 11:37
:) najpyszniejsza - cudnie wygląda
norweska20 30.03.2015 11:13
przepadam za tartami ...twoja bardzo apetyczna
kloruś 30.03.2015 10:20
fantastycznie się prezentuję! poproszę kawałek! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak