Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    300 g
  • masło

    400 g
  • cukier puder

    350 g
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • mączka migdałowa

    250 g
  • jajka

    6 sztuki
  • mąka

    50 g
  • gruszki

    3 sztuki
  • cynamon mielony

    1 płaska łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1 płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki krupczatki dodać 200 g masła, siekać nożem do momentu połączenia masła z mąką. Następnie dodać: 100 g cukru pudru, 2 żółtka oraz cukier z prawdziwą wanilią. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok. 30 min. Gotowe ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Następnie przygotować krem migdałowy. 200 g masła utrzeć z 250 g cukru pudru, dodać mączkę migdałową. Cały czas ucierając, dodawać partiami 4 jajka, a na końcu mąkę. Krem migdałowy rozsmarować na kruchym cieście. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, ponacinać, oprószyć cynamonem i chili. Gruszki ułożyć na kremie migdałowym i lekko ucisnąć. Tartę piec przez ok. 30 min. w temp. 180ºC.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (54)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 05.08.2014 21:20
smakowitości
Pacia 12.01.2013 18:57
pięknie to wygląda, ale co to jest mączka migdałowa?
as28 25.10.2012 20:52
fajne
as28 25.10.2012 20:52
fajne
ilka_86 20.09.2012 22:34
obłędna:)
eliza135 06.09.2012 08:28
wygląda pysznie
miszelka 14.08.2012 21:02
uwielbiam :)
Teresa7 16.06.2012 12:22
apetyczne
eeee 07.06.2012 13:46
Mniam Pyszne
smakowita 01.06.2012 13:14
wspaniałe ciasto !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat