Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta filo z fetą i szpinakiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 1 opakowanie
ser feta 150 gram
szpinak 2 garści
ser ricotta 200 gram
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 80 gram
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: tarta filo z fetą i szpinakiem

Masło roztapiamy. Jeden arkusz ciasta filo układam w formie tak aby brzegi wystawały lekko za formę. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, układamy kolejny arkusz ciasta i powtarzamy smarowanie masłem. Postępujemy tak z kolejnymi arkuszami.
Szpinak myjemy , siekamy i przesmażamy z czosnkiem na patelni. Tak przygotowany łączymy w misce z pokruszonym serem feta, serkiem ricotta oraz roztrzepanym jajkiem i pieprzem. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto filo. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut , pieczemy w 180 stopniach.
Jeżeli brzegi ciast zbyt szybko się zarumienią można przykryć formę folią aluminiową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.08.2015 17:38
apetyczna tarta
ilka01 30.08.2015 12:26
super tarta :)
adelajda 30.08.2015 09:16
pyszna tarta
Łukasz15 29.08.2015 23:19
Ciekawie wygląda
DorotaZ 29.08.2015 22:27
Smaczne połączenie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak