tarta filo z fetą i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    1 opakowanie
  • ser feta

    150 gram
  • szpinak

    2 garści
  • ser ricotta

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    80 gram
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztapiamy. Jeden arkusz ciasta filo układam w formie tak aby brzegi wystawały lekko za formę. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, układamy kolejny arkusz ciasta i powtarzamy smarowanie masłem. Postępujemy tak z kolejnymi arkuszami.
Szpinak myjemy , siekamy i przesmażamy z czosnkiem na patelni. Tak przygotowany łączymy w misce z pokruszonym serem feta, serkiem ricotta oraz roztrzepanym jajkiem i pieprzem. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto filo. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut , pieczemy w 180 stopniach.
Jeżeli brzegi ciast zbyt szybko się zarumienią można przykryć formę folią aluminiową

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 30.08.2015 17:38
apetyczna tarta
ilka01 30.08.2015 12:26
super tarta :)
adelajda 30.08.2015 09:16
pyszna tarta
Łukasz15 29.08.2015 23:19
Ciekawie wygląda
DorotaZ 29.08.2015 22:27
Smaczne połączenie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat