Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta dyniowa z tonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche 250 g
dynia 500 g
mleko 3,2% 400 ml
cukier 150 g
laska wanilii 1
jajko 4
masło 20 g
tonka 1 ziarno

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta dyniowa z tonką

Ciasto kruche wałkujemy na formę do tarty, chłodzimy w lodówce lub zamrażarce i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 15 minut..
400 g dyni siekamy i gotujemy do miękkości w mleku z cukrem i wanilią. Kiedy dynia jest już miękka całość dokładnie blendujemy, studzimy i łączymy z jajkami.
100 g dyni kroimy w kostkę, podsmażamy (Al dente) na maśle ze świeżo startą tonką.
Podsmażoną dynię łączymy z wcześniej przygotowaną masą i wylewamy na wcześniej podpieczone ciasto. Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak