Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta dyniowa

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tarta dyniowa to kruche ciasto na słodko z miąższu z pieczonej dyni z dodatkiem wanilii. Pyszny sposób na wykorzystanie dyni w formie deseru.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna typ 500 300 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 100 gramów
jajko 1 sztuka
sól 2 szczypty
aromat waniliowy 1 łyżeczka

wypełnienie z dyni

dynia 1 kilogram
jajko 3 sztuki
cukier 1/3 szklanki
sok z cytryny 1/3 szklanki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
skórka z cytryny z 1 owocu

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta dyniowa

Tarta dyniowa może być zrobiona w dwóch wersjach: na słodko i na wytrawnie. Tu masz przepis na wersję deserową. Tartę dyniową możesz dodatkowo przybrać owocami lub orzechami.

Kroki postępowania

1

Dynię przekroić, wyjąć pestki i ułożyć na blaszce skórką do góry. Upiec w 180 stopniach, 20-30 minut zależnie od dyni.

Krok 1 - Tarta dyniowa foto
2
Po wystygnięciu obrać ze skórki, albo wyżłobić miąższ łyżką.
Krok 2 - Tarta dyniowa foto
3
W malakserze utrzeć dynię, cukier, jajka, sok z cytryny, aromat waniliowy i ewentualnie skórkę z cytryny. Masa musi być bardzo dobrze rozdrobniona i jednolita.
Krok 3 - Tarta dyniowa foto
4
Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i solą. W robocie kuchennym połączyć mąkę z miękkim masłem, dodać aromat i jajko. Zagnieść ręcznie w ciasto.
Ciasto odstawić na 30 minut, rozwałkować między pergaminem lub folią spożywczą. Za pomocą wałka przenieść na formę do tarty (25-27 średnicy) i odciąć nadmiar z brzegów nożem.
Formę wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Tarta dyniowa foto
5
Przełożyć masę dyniową na spód z ciasta. Wstawić do piekarnika, którego temperaturę obniżyć do 100-110 stopni i piec 35-45 minut.
Po wystygnięciu można kroić.
Smacznego.
Krok 5 - Tarta dyniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna 22.01.2023 14:27
Ciasto wyszło dobre, choć spód nie bardzo kruchy. Dodałam pół kisielu, żeby masa dyniowa była lepiej związana. Do podpisania potrzebne jakieś "obciążniki" (np. fasola), żeby spód się nie podnosił.
Klausia 24.10.2014 15:32
ciekawy pomysł
Bernadeta1 14.10.2014 13:51
taką tarte warto zrobić, na pewno bardzo smaczna
Magda60 13.10.2014 09:13
mam dynie to może dziś zrobie taka tarte
RenataZ-et 12.10.2014 22:58
uwielbiam wszystko co z dynią :)
fotoviderek 12.10.2014 22:46
Musiała być pyszna :)
monikalangier 12.10.2014 21:55
Super pomysł
Monika-twin 12.10.2014 21:24
Fajna tarta.
Gracer 12.10.2014 21:12
świetnie wygląda
Alex_M 12.10.2014 20:38
świetna tarta :)
Renataj 12.10.2014 20:24
Apetycznie się prezentuje,. Takiej tarty jeszcze nie jadłam.
ben-ka 12.10.2014 20:17
A u mnie dynia się marnuje.....służy jedynie do dekoracji:)
molanka 12.10.2014 20:00
ciekawy pomysł
pajbek 12.10.2014 19:19
Nie jadłam takich pyszności jeszcze :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak