Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

ciastka maślane 400 g
masło 160 g

NADZIENIE

śmietana 30% 300 ml
czekolada gorzka 300 g
cukier 2 łyzki
masło 40 g
laska wanilii 1 szt

DODATKOWO

ferrero rocher 6 szt
lukier plastyczny 100 g

Porada

Ps. najłatwiej kroić nożem schłodzonym w ciepłej wodzie!

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Formę smarujemy odrobina masła, wkładamy do lodówki.

Kruche ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.

Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

KREM:

Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia.

Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy.

Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki.

KULE:

Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty.

Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy.



Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi z czarnego lukru liczbami i wkładamy do schłodzonego czekoladowego ciasta.

Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 07.04.2016 13:04
fajna tarta
Klausia 28.01.2016 20:39
fajny pomysł :)
Ada-Gaba 29.10.2015 20:39
fajny pomysł, super efekt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak