Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa z jeżynami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasta francuskiego 1 op
soku z cytryny 2/3 szklanki
cukru 1 szklanka
jajek 6 szt
żółtek 2 szt
skórki z cytryny 2 łyżeczki
masła 1 kostka
jeżyn 200 g
cukru pudru 4 łyżki
białko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z jeżynami

Kroki postępowania

1
Zmieszać w misce za pomocą metalowej trzepaczki sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem. Dodać masło i skórkę cytrynową, składniki wymieszać. Miskę z masą umieścić na rondlu z wodą gotującą się na małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewać przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. Zestawić miskę z ognia.
Krok 1 - Tarta cytrynowa z jeżynami foto
2
Wysmarowaną formę do tarty wyłozyć ciastem francuskim, obciążyć i podpiek ok 10-15 min w temp 160 st
Krok 2 - Tarta cytrynowa z jeżynami foto
3
Z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę.
Krok 3 - Tarta cytrynowa z jeżynami foto
4
Na podpieczony spód wylać masę cytrynową, na nią wyłożyć jeżyny i pianę z białek.
Krok 4 - Tarta cytrynowa z jeżynami foto
5
Piec ok 15 - 20 min w temp. 160 st
Krok 5 - Tarta cytrynowa z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tyska 03.10.2012 19:16
ciekawe
Renata22 02.08.2012 10:11
jak zawsze u Ciebie pysznie! ;)
Gosposia 26.07.2012 12:15
fajne połączenie smaków
Pietruszka 26.07.2012 09:36
na pewno jest smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak