tarta cytrusowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    150 g
  • cukier

    90 g
  • migdały

    30 g
  • jajko

  • mąka

    250 g
  • cytryna

    1
  • jajko

    3
  • cukier

    120 g
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżeczki
  • masło

    1/2 kostki
  • pomarańcza

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło połączyć z cukrem, cukrem pudrem, mielonymi migdałami (choć można także drobno je posiekać wówczas w cieście będzie je czuć) i jajkiem. następnie dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto które schładzać w zamrażalniku 20 minut. ciasto rozwałkować i wylepić nim najlepiej tortownicę piec ok 25 minut w temp. 150 stopni.
przygotować krem: z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. jajka wbić do rondelka i je rozbełtać dodać cukier, sok, skórkę i masło oraz skórka pomarańczową. całość chwilkę podgrzać aż składniki się połączą. ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie krem. piec 20 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jaheira11 05.06.2011 11:28
pyszności
IlonaAlbertos 25.03.2011 00:25
Wygląda bardzo apetycznie.
Damian19 04.01.2011 08:19
tak, ciasta cytrynowe sa dobre, to to bedzie jeszcze lepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat