Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cynamonowa z zakręconymi jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tarta idealna na jesienne wieczory. Gdy się ją piecze po domu roznosi się cudowny zapach cynamonu, co tylko sprawia, że nie można się już jej doczekać.

Składniki:

Składniki na tartę:

mąka tortowa 1.5 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
margaryna 10 dag
proszek do pieczenia 0.25 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
jabłka 3 sztuki
sok z cytryny 0.5 łyżeczki

Porada

Dodatkowo w składnikach: cynamon do oprószenia jabłek - cukier trzcinowy do posypania tarty

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cynamonowa z zakręconymi jabłkami

1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.
2. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki.
4. W trakcie możemy pokroić jabłka w półksiężyce i skropić je sokiem z cytryny.
5. Ciasto wałkujemy na koło o średnicy około 27 cm. Przekładamy je na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Brzegi tarty zaginamy.
6. Układamy plasterki jabłek. Na koniec posypujemy cynamonem jabłka, a cukrem trzcinowym całą tartę.
7. Tartę pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
8. Tartę wyciągamy z piekarnika. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak