Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cukiniowa na francuskim cieście

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukinia 2 małe
filet z kurczaka 1 pojedynczy
pomidorki koktajlowe 8-10 sztuk
oliwki czarne kilka
rozmaryn świeży kilka gałązek
jajko 1 sztuka
śmietana 1 łyżka, gęstej
ser żółty ok 8 dag
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
olej
natka pietruszki
białko do smarowania

Porada

Osobiście często ją robię - gdy mam mniej czasu to z gotowego ciasta francuskiego, a gdy więcej przygotowujemy ciasto kruche.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cukiniowa na francuskim cieście

Kroki postępowania

1
Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami, a następnie przysmażamy do miękkości na oleju.
Krok 1 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście  foto
2
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w około 0,5 cm plasterki. Gotowe oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. W dalszej kolejności cukinię obsmażamy, by delikatnie zmiękła. Gotową lekko studzimy.
Krok 2 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście  foto
3
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z jajkiem i śmietaną.
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
Na środek ciasta równomiernie wykładamy mieszaninę serową.
Krok 3 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście  foto
4
Na serze układamy koło siebie plasterki cukinii.
Krok 4 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście  foto
5
Na wierzch wykładamy pozostałe składniki: przysmażony filet, przekrojone na połowę oliwki i pomidorki. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy igiełkami rozmarynu.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną zmniejszamy temperaturę do 180°C.
Krok 5 - Tarta cukiniowa na francuskim cieście  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 03.12.2016 07:28
wygląda bardzo smacznie
gusia1000 02.12.2016 23:45
Dobra tarta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak