Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta biszkoptowa z lukrem - podwójnie cytrynowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier waniliowy 2 op.
cukier 5 łyżek
mąka tortowa 4 łyżki
kisiel cytrynowy 1 op.
cytryny 2 duże
sól średnia szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder do lukru

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta biszkoptowa z lukrem - podwójnie cytrynowa

Foremkę do pieczenia ciasta natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką.
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Dodać żółtka oraz startą skórkę z obu cytryn i delikatnie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę z kisielem, solą, proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Na końcu dodać sok z jednej cytryny, szybko zmiksować i przelać masę do przygotowanej foremki.
Upiec w temperaturze 165*C, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów foremki, a środek ciasta stanie się sprężysty.
Ciasto pozostawić w nagrzanym piekaniku do ostygnięcia, ale otworzyć drzwiczki piekarnika.

Cukier puder utrzeć z sokiem z drugiej cytryny, aż uzyskamy gładki lukier.
Gotowym lukrem posmarować ostudzone ciasto i pzostawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 10.05.2013 22:35
super ciacho, wypróbuję je :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak