Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tapenada z czarnych oliwek

5.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszna, banalnie prosta w przygotowaniu, tapenada z czarnych oliwek, kaparów i oliwy.

Składniki:

oliwki czarne Smak 1 słoiki
kapary całe Smak 1 łyżka
czosnek 5-6 ząbków
filety anchois 2-3 sztuki
Tymianek suszony Prymat 2 łyżki
sok z cytryny z 1 owocu
oliwa 120 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Tapenada z czarnych oliwek

1. Obierz ząbki czosnku. Wyciśnij sok z cytryny.

2. Zblenduj  czarne oliwki, kapary, czosnek, anchois, tymianek, oliwę i sok z cytryny.

3. Dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem. Wymieszaj.

4. Tapenadę przełóż do szklanego naczynia. Wierzch polej oliwą.

5. Pastę podawaj na chrupiących grzankach. Możesz jej również użyć do sosów lub jako dodatek do warzyw lub mięs. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak