Tapenada z czarnych oliwek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Pyszna, banalnie prosta w przygotowaniu, tapenada z czarnych oliwek, kaparów i oliwy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwki czarne Smak

    1 słoiki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • czosnek

    5-6 ząbków
  • filety anchois

    2-3 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • oliwa

    120 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Obierz ząbki czosnku. Wyciśnij sok z cytryny.

2. Zblenduj  czarne oliwki, kapary, czosnek, anchois, tymianek, oliwę i sok z cytryny.

3. Dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem. Wymieszaj.

4. Tapenadę przełóż do szklanego naczynia. Wierzch polej oliwą.

5. Pastę podawaj na chrupiących grzankach. Możesz jej również użyć do sosów lub jako dodatek do warzyw lub mięs. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat