Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tapenada śledziowa z koreczkami giżyckimi

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie w oleju po giżycku 200 g
oliwki czarne suszone garść
cebulka marynowana do smaku
sos chili do smaku
czosnek 1 ząbek
olej z suszonych pomidorów 1 łyżka
kapary do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tapenada śledziowa z koreczkami giżyckimi

Kroki postępowania

1
Z oliwek suszonych usunąć pestki - miąższ przełożyć do małego blendera.
Krok 1 - Tapenada śledziowa z koreczkami giżyckimi foto
2
Dołożyć osączone kapary, ząbek czosnku, śledziki po giżycku oraz marynowaną cebulę w dowolnej ilości.
Krok 2 - Tapenada śledziowa z koreczkami giżyckimi foto
3
Dolać olej z suszonych pomidorów i wszystko razem zmiksować na gęstą pastę.
Krok 3 - Tapenada śledziowa z koreczkami giżyckimi foto
4
Gotową tapenadę doprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem i odrobiną sosu chili. Dokładnie wymieszać i schłodzić przez 1-2 godziny.
Krok 4 - Tapenada śledziowa z koreczkami giżyckimi foto
5
Podawać na świeżym lub tostowanym pieczywie pszennym.
Krok 5 - Tapenada śledziowa z koreczkami giżyckimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak