Taki sobie jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
½ szkl. cukru,
2,5 szkl. mąki,
3 żółtka,
25 dag zimnej margaryny.

Nadzienie:
1,2 kg jabłek
1 pomarańcza,
cukier,
cukier puder do posypania.

Żółtka utrzeć w misce z cukrem na jasny krem. Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek i wlać doń utarte żółtka. Dookoła posypać margaryną pokrojoną w niedużą kostkę. Całość posiekać nożem na kaszkę, zbierając rozsypujące się ciasto nożem - nie rękami. Na końcu szybko zagnieść w zwarte ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do rondla. Pomarańczę wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. Sok wycisnąć do jabłek. Smażyć jabłka, aż sok z pomarańczy wyparuje. Wtedy dodać skórkę (ilość zależy od naszych upodobań, ale około 1 łyżeczki - można wszak i zrezygnować) i ok. ½ szklanki cukru. Ilość cukru zależy jednak od jakości jabłek i ich słodyczy. Proszę o spróbowanie i ewentualne dosłodzenie. Jabłka z cukrem podsmażyć kilka minut i zdjąć z ognia.
Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyciągając przy okazji brzeg na wysokość ok. 2 cm. Drugą część schować do lodówki. Ciasto podpiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Wyjąć, nałożyć jabłka i wyrównać powierzchnię. Resztę ciasta pokroić w paski szerokości ok. 1,5 cm i ułożyć na powierzchni w formie kratki. Dookoła brzegu zrobić otoczkę. Piec następne 10-15 minut.
Gorący wyjąć z formy i poczekać chwilkę, aż przestygnie. Przełożyć na płaski talerz i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
borgia 27.02.2012 21:05
To mój naprawdę najbardziej ulubiony zestaw. Nie cynamon, a pomarańcze... Często go powtarzam, choć w różnych kombinacjach :).
Ewa104 27.02.2012 19:29
Daj chociaż powąchać.Pewnie bajeczny aromat unosił się podczas pieczenia.Jabłka i pomarańcza....mniam.
bami 02.09.2011 18:16
Nie żaden \"taki sobie\" tylko SUPER! ;D
Ela15 15.08.2011 12:44
super
indi 04.08.2011 20:56
ale za to jak apetycznie wygląda
Izabela/bella81 27.06.2011 09:20
apetyczny
annagebalska 21.05.2011 09:06
muszę spróbować
kochanyptysiu 29.04.2011 08:33
wyglada bosko
Beata61 01.04.2011 09:35
wygląda bardzo apetycznie
wiktor188 07.03.2011 21:46
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat