Tajskie zielone curry

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • trawa cytrynowa

    1 szt
  • papryczka chilli zielona

    2 szt
  • czosnek

    5 ząbków
  • imbir starty

    3 cm
  • kolendra świeża

    1 pęczek
  • kminek

    1 ł łyżeczka ziaren
  • pieprz

    1 łyżeczka ziaren
  • kolendra

    1 łyżeczka ziaren
  • sos rybny

    3 łyżki
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • liście curry

    10 szt
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • olej

    2 łyżki
  • mini kukurydza

    1 puszka
  • kurczak

    1 pierś
  • zielona papryka (świeża)

    1 szt
  • bazylia

    1 pęczek
  • szalotka

    3 szt
  • sok z limonki

    (do smaku)
  • skórka z limonki

    (starta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw robimy paste curry.
W możdzierzu ucieramy suche składniki (ziarna+trawa cytrynowa) potem dodajemy zioła i składniki mokre.
Całość musi mieć konsystencje gęstej pasty.
W woku rozgrzewamy zwykły olej (nie oliwe bo ma zbyt intensywny aromat) wrzucamy paste. Smażymy ok 2-3min.
Zalewamy mlekiem kokosowym.
Wrzucamy warzywa w kolejności długości gotowania (zależy od uznania, dobrze wyglądają warzywa zielono-żółte. można dodać np. groszek cukrowy, paprykę, mini kolby kukurydzy itp)
Potem dodajemy kurczaka, owoce morza, rybę czy cokolwiek chcemy.
Na małym ogniu gotujemy do poł zmięknięcia. Mleczko musi trochę odparować i zgęstnięć. Doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz brązowym cukrem. Na wierzch wyciskamy sok z limonki i posypujemy kolendrą. Całość musi mieć słodki smak z lekkim posmakiem limonki. Podajmy z ryżem;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 02.06.2012 09:21
ciekawy pomysł
malcik111 25.01.2012 09:26
wow super!!!
Emilia22 03.01.2012 17:11
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat