odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Kurczak tajski w zielonym curry, odc. 9

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kurczak tajski w zielonym curry - niezwykle aromatyczne danie. Delikatne mięso drobiowe i chrupiące warzywa wzbogacone orientalnymi przyprawami (imbirem, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru), może być pysznym obiadem lub domową kolacją w stylu azjatyckim. Polecam!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z piersi z kurczaka

    1/2 kilograma
  • mleko kokosowe

    200 mililitrów
  • orzechy pistacjowe

    1/2 szklanki
  • cukinia

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • szczypior

    1 pęczek
  • zielona papryczka chili

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • kolendra

    1/2 pęczka
  • oliwa

    1/2 + 2 łyżki do smażenia szklanki
  • liście limonki kaffir

    4 sztuki
  • trawa cytrynowa

    2 sztuki
  • sok z limonki

    z 1 owocu

Do smaku:

  • Ziele angielskie mielone Prymat

  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

  • imbir mielony

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Siekamy pęczek szczypioru oraz 2 zielone papryczki chili, limonkę kroimy na pół. Liście bazylii i kolendry siekamy. Czosnek, szczypior, zieloną papryczkę chili oraz liście kolendry i bazylii wrzucamy do kielicha blendera. Całość zakwaszamy sokiem z limonki i dodajemy oliwę. Następnie blendujemy wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy marynatę mielonym zielem angielskim oraz solą himalajską.

KURCZAK:

Z filetów kurczaka wycinamy polędwiczki. Filety z piersi kurczaka i polędwiczki kroimy w paseczki, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

CURRY:

1 cukinię kroimy w półplasterki, a zieloną paprykę w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cukinię z zieloną papryką. Usmażone warzywa przekładamy do miski. W tym samym garnku smażymy zamarynowane mięso. Dodajemy liście kaffiru, orzechy pistacjowe oraz 2 zmiażdżone nożem łodygi trawy cytrynowej. Doprawiamy łyżką mielonego imbiru. Następnie wrzucamy do garnka podsmażone warzywa (cukinie z papryką) i całość zalewamy mlekiem kokosowym.

PODANIE:

Danie przekładamy do talerza. Posypujemy orzechami pistacjowymi. Pieprz kolorowym ziarnisty rozcieramy w moździerzu i posypujemy nim potrawę.

Doradca Smaku
Nie smażymy warzyw zbyt długo, inaczej stracą na chrupkości. Dla uzyskania lepszego aromatu potrawy, trawę cytrynową miażdżymy nożem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat