Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Kurczak tajski w zielonym curry, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(74)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kurczak tajski w zielonym curry - niezwykle aromatyczne danie. Delikatne mięso drobiowe i chrupiące warzywa wzbogacone orientalnymi przyprawami (imbirem, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru), może być pysznym obiadem lub domową kolacją w stylu azjatyckim. Polecam!

Składniki:

filet z piersi z kurczaka 1/2 kilograma
mleko kokosowe 200 mililitrów
orzechy pistacjowe 1/2 szklanki
cukinia 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
szczypior 1 pęczek
zielona papryczka chili 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża 1 garść
kolendra 1/2 pęczka
oliwa 1/2 + 2 łyżki do smażenia szklanki
liście limonki kaffir 4 sztuki
trawa cytrynowa 2 sztuki
sok z limonki z 1 owocu

Do smaku:

Ziele angielskie mielone Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Imbir mielony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Porada

Nie smażymy warzyw zbyt długo, inaczej stracą na chrupkości. Dla uzyskania lepszego aromatu potrawy, trawę cytrynową miażdżymy nożem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Kurczak tajski w zielonym curry, odc. 9

MARYNATA:

 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Siekamy pęczek szczypioru oraz 2 zielone papryczki chili, limonkę kroimy na pół. Liście bazylii i kolendry siekamy. Czosnek, szczypior, zieloną papryczkę chili oraz liście kolendry i bazylii wrzucamy do kielicha blendera. Całość zakwaszamy sokiem z limonki i dodajemy oliwę. Następnie blendujemy wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy marynatę mielonym zielem angielskim oraz solą himalajską.

KURCZAK:

Z filetów kurczaka wycinamy polędwiczki. Filety z piersi kurczaka i polędwiczki kroimy w paseczki, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

CURRY:

1 cukinię kroimy w półplasterki, a zieloną paprykę w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cukinię z zieloną papryką. Usmażone warzywa przekładamy do miski. W tym samym garnku smażymy zamarynowane mięso. Dodajemy liście kaffiru, orzechy pistacjowe oraz 2 zmiażdżone nożem łodygi trawy cytrynowej. Doprawiamy łyżką mielonego imbiru. Następnie wrzucamy do garnka podsmażone warzywa (cukinie z papryką) i całość zalewamy mlekiem kokosowym.

PODANIE:

Danie przekładamy do talerza. Posypujemy orzechami pistacjowymi. Pieprz kolorowym ziarnisty rozcieramy w moździerzu i posypujemy nim potrawę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak