Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z piersi z kurczaka
1/2 kilograma -
mleko kokosowe
200 mililitrów -
orzechy pistacjowe
1/2 szklanki -
cukinia
1 sztuka -
papryka zielona
1 sztuka -
szczypior
1 pęczek -
zielona papryczka chili
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
bazylia świeża
1 garść -
kolendra
1/2 pęczka -
oliwa
1/2 + 2 łyżki do smażenia szklanki -
liście limonki kaffir
4 sztuki -
trawa cytrynowa
2 sztuki -
sok z limonki
z 1 owocu
Do smaku:
-
Ziele angielskie mielone Prymat
-
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
-
Imbir mielony Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Kurczak tajski w zielonym curry, odc. 9
MARYNATA:
2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Siekamy pęczek szczypioru oraz 2 zielone papryczki chili, limonkę kroimy na pół. Liście bazylii i kolendry siekamy. Czosnek, szczypior, zieloną papryczkę chili oraz liście kolendry i bazylii wrzucamy do kielicha blendera. Całość zakwaszamy sokiem z limonki i dodajemy oliwę. Następnie blendujemy wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy marynatę mielonym zielem angielskim oraz solą himalajską.
KURCZAK:
Z filetów kurczaka wycinamy polędwiczki. Filety z piersi kurczaka i polędwiczki kroimy w paseczki, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
CURRY:
1 cukinię kroimy w półplasterki, a zieloną paprykę w grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cukinię z zieloną papryką. Usmażone warzywa przekładamy do miski. W tym samym garnku smażymy zamarynowane mięso. Dodajemy liście kaffiru, orzechy pistacjowe oraz 2 zmiażdżone nożem łodygi trawy cytrynowej. Doprawiamy łyżką mielonego imbiru. Następnie wrzucamy do garnka podsmażone warzywa (cukinie z papryką) i całość zalewamy mlekiem kokosowym.
PODANIE:
Danie przekładamy do talerza. Posypujemy orzechami pistacjowymi. Pieprz kolorowym ziarnisty rozcieramy w moździerzu i posypujemy nim potrawę.
Nie smażymy warzyw zbyt długo, inaczej stracą na chrupkości. Dla uzyskania lepszego aromatu potrawy, trawę cytrynową miażdżymy nożem.![]()
Komentarze (0)