Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    500 g
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • liczi

    200 g
  • trawa cytrynowa

    3 łodygi
  • szalotka

    100 g
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • limonka

    1 szt.
  • kolendra zielona

    1 pęczek
  • orzechy włoskie

    do dekoracji
  • żurawina

  • imbir mielony

    1 łyżka
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • sos rybny

    6 łyżek
  • chili pieprz cayenne

    1-3 szt.
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trawę cytrynową umyć i przekroić wzdłuż. Paprykę chili pokroić na cienkie paseczki. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki wraz z żurawiną smażyć na oleju przez 5 minut, często mieszając, na końcu dodać łyżkę imbiru. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym (niesłodzonym), a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Zagotować, a następnie dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obrać liczi (świeże lub z puszki) i dodać do zupy. Limonkę wycisnąć. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem rybnym lub sojowym i dolać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 26.01.2017 22:22
Ciekawe smaki
oilliwka 06.02.2013 12:54
Pięknie wygląda i na pewno też smakuje
Megi 05.02.2013 09:07
na pewno pyszna zupka
agnieszkalider 29.01.2013 09:00
Rewelacyjna zupka
Kulinarna Ja 28.01.2013 21:49
pyszności!
Habibi 27.01.2013 12:35
Lubię tajskie zupy z trawą cytrynową, limonką, chili, mlekiem kokosowym i krewetkami - jedyne składniki, do jakich nie mogę się przekonać, chociaż staram się przełamać niechęć, to świeża natka kolendry i sosy rybne/ostrygowe... Z kolendrą to sprawa dość ciekawa - lubię ziarenka i nawet korzystam z natki suszonej - ale świeża mi nie pasuje, ma dziwny smak i zapach :/
mihu 25.01.2013 00:06
do wypróbowania!
Ania28 18.01.2013 17:57
wszystkie smaki jakie lubię (szkoda że moi domownicy nie)! ;)
Anna133 12.01.2013 20:53
alez skąplikowana
miszelka 10.01.2013 16:41
najbardziej intrygujące w tym przepisie jest liczi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat