Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia
500 g
mleko kokosowe
400 ml
liczi
200 g
trawa cytrynowa
3 łodygi
szalotka
100 g
olej sezamowy
2 łyżki
limonka
1 szt.
kolendra zielona
1 pęczek
orzechy włoskie
do dekoracji
żurawina
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku
sos rybny
6 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1-3 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa

Trawę cytrynową umyć i przekroić wzdłuż. Paprykę chili pokroić na cienkie paseczki. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki wraz z żurawiną smażyć na oleju przez 5 minut, często mieszając, na końcu dodać łyżkę imbiru. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym (niesłodzonym), a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Zagotować, a następnie dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obrać liczi (świeże lub z puszki) i dodać do zupy. Limonkę wycisnąć. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem rybnym lub sojowym i dolać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.01.2017 22:22
Ciekawe smaki
oilliwka
oilliwka 06.02.2013 12:54
Pięknie wygląda i na pewno też smakuje
Megi 05.02.2013 09:07
na pewno pyszna zupka
agnieszkalider 29.01.2013 09:00
Rewelacyjna zupka
Kulinarna Ja 28.01.2013 21:49
pyszności!
Habibi 27.01.2013 12:35
Lubię tajskie zupy z trawą cytrynową, limonką, chili, mlekiem kokosowym i krewetkami - jedyne składniki, do jakich nie mogę się przekonać, chociaż staram się przełamać niechęć, to świeża natka kolendry i sosy rybne/ostrygowe... Z kolendrą to sprawa dość ciekawa - lubię ziarenka i nawet korzystam z natki suszonej - ale świeża mi nie pasuje, ma dziwny smak i zapach :/
mihu 25.01.2013 00:06
do wypróbowania!
Ania28 18.01.2013 17:57
wszystkie smaki jakie lubię (szkoda że moi domownicy nie)! ;)
Anna133 12.01.2013 20:53
alez skąplikowana
miszelka 10.01.2013 16:41
najbardziej intrygujące w tym przepisie jest liczi :)
bietka 08.01.2013 14:24
nigdy nie jadłam takiej zupy i jestem bardzo ciekawa jak ona smakuje?
Joanna108
Joanna108 05.01.2013 19:17
bardzo ciekawy zestaw
mm 04.01.2013 20:04
uwielbiam takie smaki! zupa jest genialna, na pewno :)
polly66 03.01.2013 17:21
musi być smaczna
caralajna 15.07.2012 09:15
lubię azjatyckie zupy
Justyna Jussstiii 28.06.2012 22:04
super pomysł:)
tessinka 27.06.2012 15:39
Egzotyczna i apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak