Kanapka z jagnięciną i jabłkiem, DS XVIII odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Kanapka z jagnięciną i jabłkiem, DS XVIII odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kanapka z jagnięciną i jabłkiem to ciekawe połączenie smaków, które z pewnością Was zachwyci! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jagnięcina

    500 g
  • żurawina

    10 sztuk
  • grzyby shitake

    4 sztuki
  • jabłko

    1 sztuka
  • sos sojowy

    3-4 łyżki
  • szalotka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • Kolendra cała Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Goździki całe Prymat

    kilka sztuk
  • ciabatta

    2 sztuki
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • rzodkiewka

    1/2 pęczka
  • pomidor

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • sezam jasny

    2 łyżki
  • mięta

    kilka listków
  • sok z limonki

    kilka kropel
  • świeża kolendra

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kanapka z jagnięciną i jabłkiem, DS XVIII odc. 36

Kanapka z jagnięciną oraz dodatkiem jabłka to niezwykle ciekawa propozycja na lunch lub obiad. Połączenie owoców z mięsem znane jest nie od dziś, a do delikatnych w smaku mięs najlepiej pasują jabłka i gruszki, których soczystość i słodycz sprawia, że danie staje się bardzo wyraziste i bogate w smaku. Ten przepis na kanapkę z jagnięciną i jabłkiem, spokojnie możecie zabrać ze sobą do pracy lub zaskoczyć bliską osobę takim nietypowym obiadem. Pamiętajcie, że bułki najlepiej smakują tuż po wyjęciu ich z piekarnika. Wtedy chrupiące bułki idealnie współgrają z miękką konsystencją mięsa, świeżymi warzywami oraz sosem jogurtowym.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę:

Do moździerza wsypujemy: kolendrę, pieprz, goździki Prymat, kmin rzymski oraz sól.

Ucieramy, aż przyprawy staną się pyłem. Następnie dodajemy czosnek i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy chili Prymat oraz łyżkę oleju.

Siekamy szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną szalotkę, a następnie marynatę z moździerza. Dokładnie mieszamy i na patelnię wykładamy jagnięcinę. Kroimy jabłko i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy cynamonem Prymat.

Dodajemy grzyby shitake i żurawinę. Następnie wlewamy sos sojowy.

Smażymy aż mięso będzie gotowe. Na koniec zdejmujemy patelnię z kuchenki i skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja pieczenia grill. Bułki ciabatty kroimy na połówki i układamy na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 3-4 minuty, aż bułki się zarumienią.

Przygotowujemy dodatki:

Ogórka, rzodkiewkę i pomidora kroimy na plasterki. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy sos:

W misce mieszamy jogurt, kolendrę, sezam oraz liście mięty.

Podpieczone ciabatty składamy w kanapki:

Na połówce ciabatty wykładamy mięso, polewamy sosem, dodajemy listek mięty następnie kładziemy kilka kawałków sałaty, plasterki ogórka, pomidora i rzodkiewki na wierzchu kładziemy drugą połówkę ciabatty.

Spodobał Wam się przepis na ciekawą kanapkę z jagnięciną? Koniecznie sprawdźcie inne propozycje obiadowe i lunchowe w serwisie Doradca Smaku. 

Doradca Smaku
* ważne by jagnięcina była pokrojona na cienkie plastry

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat