Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
jagnięcina
500 g -
żurawina
10 sztuk -
grzyby shitake
4 sztuki -
jabłko
1 sztuka -
sos sojowy
3-4 łyżki -
szalotka
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
olej
2 łyżki -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/4 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
pieprz
1/4 łyżeczki -
Kolendra cała Prymat
1/4 łyżeczki -
Kmin rzymski mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
sól
1 łyżeczka -
Goździki całe Prymat
kilka sztuk -
ciabatta
2 sztuki -
ogórek zielony
1 sztuka -
rzodkiewka
1/2 pęczka -
pomidor
1 sztuka -
cytryna
1 sztuka -
jogurt naturalny
3 łyżki -
sezam jasny
2 łyżki -
mięta
kilka listków -
sok z limonki
kilka kropel -
świeża kolendra
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Kanapka z jagnięciną i jabłkiem, DS XVIII odc. 36
Kanapka z jagnięciną oraz dodatkiem jabłka to niezwykle ciekawa propozycja na lunch lub obiad. Połączenie owoców z mięsem znane jest nie od dziś, a do delikatnych w smaku mięs najlepiej pasują jabłka i gruszki, których soczystość i słodycz sprawia, że danie staje się bardzo wyraziste i bogate w smaku. Ten przepis na kanapkę z jagnięciną i jabłkiem, spokojnie możecie zabrać ze sobą do pracy lub zaskoczyć bliską osobę takim nietypowym obiadem. Pamiętajcie, że bułki najlepiej smakują tuż po wyjęciu ich z piekarnika. Wtedy chrupiące bułki idealnie współgrają z miękką konsystencją mięsa, świeżymi warzywami oraz sosem jogurtowym.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę:
Do moździerza wsypujemy: kolendrę, pieprz, goździki Prymat, kmin rzymski oraz sól.
Ucieramy, aż przyprawy staną się pyłem. Następnie dodajemy czosnek i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy chili Prymat oraz łyżkę oleju.
Siekamy szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną szalotkę, a następnie marynatę z moździerza. Dokładnie mieszamy i na patelnię wykładamy jagnięcinę. Kroimy jabłko i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy cynamonem Prymat.
Dodajemy grzyby shitake i żurawinę. Następnie wlewamy sos sojowy.
Smażymy aż mięso będzie gotowe. Na koniec zdejmujemy patelnię z kuchenki i skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja pieczenia grill. Bułki ciabatty kroimy na połówki i układamy na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 3-4 minuty, aż bułki się zarumienią.
Przygotowujemy dodatki:
Ogórka, rzodkiewkę i pomidora kroimy na plasterki. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy sos:
W misce mieszamy jogurt, kolendrę, sezam oraz liście mięty.
Podpieczone ciabatty składamy w kanapki:
Na połówce ciabatty wykładamy mięso, polewamy sosem, dodajemy listek mięty następnie kładziemy kilka kawałków sałaty, plasterki ogórka, pomidora i rzodkiewki na wierzchu kładziemy drugą połówkę ciabatty.
Spodobał Wam się przepis na ciekawą kanapkę z jagnięciną? Koniecznie sprawdźcie inne propozycje obiadowe i lunchowe w serwisie Doradca Smaku.
* ważne by jagnięcina była pokrojona na cienkie plastry![]()
Komentarze (0)