Tajska zupa z polędwiczki wieprzowej

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zakochani w kuchni tajskiej łączymy kolejne smaki. Może nie wygląda, jednak smak nakreśli wyobrażenie tego, co nadzwyczajne.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe

    400 gramów
  • fasola szparagowa

    100 gramów
  • groszek świeży

    100 gramów
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka pomarańczowa

    2 sztuki
  • marchew młoda

    4 sztuki
  • olej sezamowy

    3 łyżki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1.5 litra
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • liście limonki kaffir

    2 sztuki
  • cukier palmowy

    1 łyżeczka
  • ananas w puszce

    1 sztuka
  • makaron

    100 gramów
  • woda zimna

    100 mililitrów
  • mąka z tapioki

    1 łyżka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • grzyby mun

    5 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyszczamy, kroimy w słupki (3x0,5-chybił trafił).
Fasolę kroimy na 5 mm kawałki (bez linijki ;) )
Groszek łuskamy.
Papryki kroimy w krążki.
Marchew obieramy, kroimy w julienkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, po chwili fasolkę i groszek. Smażymy 3 min., dodajemy posiekany czosnek.
Zalewamy sosem sojowym, przez chwilę dusimy.
Zalewamy gorącym bulionem. Wlewamy sos ostrygowy, wrzucamy liście kaffiru oraz grzyby.
Zagotowujemy. Dodajemy papryczki, marchewki pokrojone w słupki, cukier, ananasa z zalewą.
Po chwili dorzucamy połamany makaron. Mieszamy.
Gotujemy 5 min.
Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, zagotowujemy.
Podajemy z posiekaną dymką.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy małych papryczek i małą puszkę pokrojonego w kostkę ananasa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat