Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajska zupa z polędwiczki wieprzowej

5.0
(23)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zakochani w kuchni tajskiej łączymy kolejne smaki. Może nie wygląda, jednak smak nakreśli wyobrażenie tego, co nadzwyczajne.

Składniki:

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 400 gramów
fasola szparagowa 100 gramów
groszek świeży 100 gramów
papryka czerwona 2 sztuki
papryka pomarańczowa 2 sztuki
marchew młoda 4 sztuki
olej sezamowy 3 łyżki
czosnek ząbki 2 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
bulion warzywny 1.5 litra
sos ostrygowy 2 łyżki
liście limonki kaffir 2 sztuki
cukier palmowy 1 łyżeczka
ananas w puszce 1 sztuka
makaron 100 gramów
woda zimna 100 mililitrów
mąka z tapioki 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
grzyby mun 5 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy małych papryczek i małą puszkę pokrojonego w kostkę ananasa.

Przepis i sposób przygotowania na: Tajska zupa z polędwiczki wieprzowej

Mięso oczyszczamy, kroimy w słupki (3x0,5-chybił trafił).
Fasolę kroimy na 5 mm kawałki (bez linijki ;) )
Groszek łuskamy.
Papryki kroimy w krążki.
Marchew obieramy, kroimy w julienkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, po chwili fasolkę i groszek. Smażymy 3 min., dodajemy posiekany czosnek.
Zalewamy sosem sojowym, przez chwilę dusimy.
Zalewamy gorącym bulionem. Wlewamy sos ostrygowy, wrzucamy liście kaffiru oraz grzyby.
Zagotowujemy. Dodajemy papryczki, marchewki pokrojone w słupki, cukier, ananasa z zalewą.
Po chwili dorzucamy połamany makaron. Mieszamy.
Gotujemy 5 min.
Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, zagotowujemy.
Podajemy z posiekaną dymką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak