Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajska zupa pomidorowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

A dlaczego? A dlatego… Dlatego, że lubimy łączyć smaki. Tzw. kuchnia Fusion, daje wiele możliwości. A przy tym mega moc! Moc aromatów i smaków.

Składniki:

Składniki:

pomidory krojone z puszki 1 sztuka
marchew 1 sztuka
kalarepka młoda 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
imbir świeży 1 kawałek
trawa cytrynowa 5 łyżeczek
por 1 kawałek
liście limonki kaffir 3 sztuki
bulion warzywny 1.2 litra
mleko kokosowe 1 szklanka
ananas 2 plastry
grzybki mun 5 sztuk
makaron udon 1 opakowanie
olej sezamowy 3 łyżki
curry 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy zielonych liści pora oraz tajskiego curry

Przepis i sposób przygotowania na: Tajska zupa pomidorowa

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem, parzymy kilka minut. Wywar przecedzamy przez drobne sitko.

Marchew i kalarepkę kroimy w słupki.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i kroimy w paski.

Por kroimy w piórka.

Ananasa kroimy w kostkę.

Czosnek i imbir siekamy.

Na rozgrzany olej wrzucamy marchew i kalarepkę, chwilę smażymy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz imbir, smażymy (mieszając) dosłownie kilka chwil, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą, ananasa, grzyby, liście kaffiru, napar z trawy cytrynowej, tajskie curry. Dusimy pod przykryciem 5 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Odstawiamy na 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, łączymy.

Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak