Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola
Dania kuchni włoskiej, takie jak makaron tagliatelle ze szpinakiem i sosem gorgonzola są zwykle bardzo proste do przygotowania, szybkie, a przede wszystkim bardzo smaczne. Nie inaczej jest i tym razem!
Wyrazisty smak sera gorgonzola doskonale komponuje się ze szpinakiem w odpowiednio doprawionym kremowym sosie na bazie śmietany.
Mięsożercy mogą wzbogacić danie o kawałki kurczaka lub indyka.
KROK 1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość i woda odparuje.
KROK 2. Do szpinaku i cebuli dodajemy śmietanę oraz ser Gorgonzola i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie jednolity. Sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Ugotowany makaron odcedzamy z wody i łączymy z przygotowanym sosem.