Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z jarmużowym pesto

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Jarmuż to skarbnica witamin i wartości odżywczych. Pesto z jarmużu z dodatkiem cytrynowej nuty, orzechów nerkowca i parmezanu jest pysznym dodatkiem do mięs, ryb, pieczonych warzyw oraz makaronu. Dziś zapraszam na połączenie jarmużowego pesto z makaronem tagliatelle oraz pomidorami koktajlowymi.

Składniki:

SKŁADNIKI

makaron tagliatelle 200 gramów
pomidory koktajlowe (czerwone) 1 garść

PESTO Z JARMUŻU

jarmuż 2 szklanki
orzechy nerkowca 40 gramów
parmezan 40 gramów
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyżeczka
skórka cytrynowa 0.2 łyżeczki
oliwa 0.5 szklanki
sól 2 szczypty
pieprz 3 szczypty

Porada

PRZECHOWYWANIE: Pozostałe pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku (około 7 dni). Wierzch pesto warto polać dodatkową porcją oliwy z oliwek.

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z jarmużowym pesto

KROK 1. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, a następnie studzimy. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu).

KROK 2. Jarmuż płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i pozbawiamy go twardych łodyg. Liście przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, uprażonymi orzechami nerkowca i startym parmezanem. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz otartą skórką cytrynową.

KROK 3. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu łączymy z jarmużowym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak